Dentons i KPMG Law w sprzedaży Hiszpanom znanych ciasteczek brytyjskiego funduszu

485

Jak ustalił „Rynek Prawniczy”, kancelaria Dentons doradzała brytyjskiemu funduszowi inwestycyjnemu Bridgepoint przy sprzedaży działającej w Polsce firmy cukierniczej Dr Gerard hiszpańskiej firmie spożywczej Adam Foods, której doradzała kancelaria KPMG Law.

W październiku 2023 r. sfinalizowano transakcję, w której hiszpańska firma Adam Foods przejęła firmę Dr Gerard, producenta ciastek, od funduszu Bridgepoint. We wrześniu  zgodę na akwizycję dał Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Warunki transakcji nie zostały ujawnione. Adam Foods ocenia, że jest to strategiczne przejęcie, które wzmocni jej pozycję, a jego celem jest zbudowanie ogólnoeuropejskiej grupy ciastkarskiej, z dużym potencjałem produkcyjnym i innowacyjnym.

Dr Gerard to firma ciastkarska działająca od 1993 r. Założył ją w miejscowości Stare Lipiny Gerard Kolanowski, biznesmen z Wołomina. Do 2011 r. funkcjonowała pod nazwą Lider SKG. W 2010 r. kupiła ją Groupe Poult, jeden z największych producentów pieczywa cukierniczego we Francji, która w 2013 r. sprzedała ją funduszowi Bridgepoint. Wtedy miała ona trzy zakłady (także w Ożarowie Mazowieckim, dziś ma dwie fabryki w Międzyrzecu Podlaskim i Radzyniu Podlaskim) i zatrudniała 950 pracowników.

Dziś asortyment jej wyrobów liczy ponad 200 pozycji, m.in. wafle w czekoladzie (Pryncypałki), rurki waflowe, markizy, ciastka kruche, ciastka z nadzieniem i polewą, draże biszkopty, pierniki, słone krakersy, eksportowane do prawie 50 krajów. Firma zatrudnia 1,1 tys. osób i posiada spółki zależne w Rumunii i na Węgrzech.

Bridgepoint to brytyjski fundusz inwestycyjny specjalizujący się w private equity i private debt. Zarządza aktywami o wartości ponad 39,5 mld euro  w Europie, Stanach Zjednoczonych i Chinach. Inwestuje w czterech branżach: zaawansowany przemysł, usługi biznesowe i finansowe, ochrona konsumentów i opieka zdrowotna. Powstał w 2000 r. jako NatWest Equity Partners, firma private equity będąca częścią brytyjskiego banku National Westminster Bank. W wyniku wykupu menedżerskiego firma została przemianowana na Bridgepoint Capital.

Adam Foods to firma spożywcza kontrolowana przez hiszpańska rodzinę Ventura. Powstała w 2015 roku w wyniku podziału grupy Nutrexpa na dwie firmy Adam Foods i Idilia Foods. Produkuje m.in. ciastka (marki Cuétara, Artiach), pasztety (La Piara), miód (Granja San Francisco). Zatrudnia ponad 1,4 tys. osób w 10 zakładach produkcyjnych: ośmiu w Hiszpanii i dwóch w Portugalii. Eksportuje produkty do 75 krajów.

– Zmiana właścicielska jest wielką szansą dla naszej firmy, ponieważ dołączamy do grupy biznesowej o silnych fundamentach i długiej tradycji w Europie, zachowując jednocześnie elastyczność, dynamikę i pasję do jakości, które charakteryzują zarówno firmę Dr Gerard, jak i Adam Foods. Możliwa jest też synergia wynikająca z różnorodności portfolio  ciastek, które obie firmy mają do zaoferowania – oświadczył Jarosław Zawadzki, prezes firmy Dr Gerard.

– Przejęcie firmy Dr Gerard jest ważnym krokiem w rozwoju naszej międzynarodowej działalności. Zapewni nam ono duże możliwości wzrostu, a przede wszystkim pomoże produkować coraz lepsze ciastka na bazie smakowitych receptur dostosowanych do trendów rynkowych – skomentował José Manuel Faría, dyrektor generalny segmentu ciastek w Adam Foods.

Kancelaria Dentons potwierdziła „Rynkowi Prawniczemu”, że doradzała w transakcji funduszowi Bridgepoint i podała, że obsługą kierował managing counsel  Marcin Paliwoda, we współpracy z partnerami Piotrem Dulewiczem i Michałem Wasiakiem, a wykonywali ją także senior associates  Natalia Ławniczak-Kozioł, Bartosz Dobkowski, Marta Jończyk, associates  Justyna Obniska, Karolina Gerula, Marcin Urbański.

„Rynek Prawniczy” ustalił, że firmie Adam Foods doradzała w transakcji kancelaria KPMG Law.

Ireneusz Walencik

i.walencik@rynekprawniczy.pl