Kancelaria CMS doradzała właścicielom sieci restauracji Thai Wok przy jej sprzedaży firmie EBS, której doradcą była warszawska kancelaria Komosa Imiełowski.
W połowie grudnia 2016 r. 60 proc. udziałów w sieci restauracji Thai Wok, założonej przez rodzinę Brusikiewiczów i Roberta Bieńkowskiego, przejęła firma EBS prowadząca działalność w usługach pralniczych i gastronomicznych. Założyciele będą nadal zarządzać siecią. Pozyskanie inwestora było związane m.in. z zamiarem jej powiększenia w 2017 r. o 3-4 restauracje w Polsce i planami osiągnięcia po pięciu latach liczby 40-50 lokali, a także ekspansji m.in. do Czech i na Słowację.
Obecnie sieć liczy 25 lokali w centrach handlowych w Warszawie, Poznaniu, Łodzi i w Lublinie.
Firma EBS jest właścicielem sieci pralni 5aSec liczącej w Polsce ponad 120 placówek. Działa również w Czechach, na Słowacji oraz na Ukrainie. Od 2014 r. spółka rozszerzyła działalność na branżę gastronomiczną – zarządza restauracjami Flunch, Pizza Pai i Salad & Co.
Dla rodziny Brusikiewiczów pracowali przy transakcji adwokaci z departamentu transakcji i prawa spółek kancelarii CMS: partner Jakub Marcinkowski i Tomasz Waligórski.
Inwestorowi, firmie EBS, doradzała kancelaria Komosa Imiełowski.
– Dobrze zaplanowana i przeprowadzona transakcja może przynieść bardzo konkretne korzyści w postaci pozyskania inwestora, a tym samym nowych możliwości rozwoju i finansowania rodzinnego biznesu, a wszystko to przy zachowaniu wpływu na zarządzanie firmą. W naszej praktyce coraz częściej spotykamy się z podobnymi decyzjami firm rodzinnych, co wynika z jednej strony z rosnącej skali tych biznesów prowadzonych z dużym sukcesem, a co za tym idzie, z ich dalszych planów rozwoju, zarówno na rynkach lokalnych, jak i zagranicznych. Nie bez znaczenia jest również zmiana pokoleniowa, jaka dokonuje się obecnie w Polsce i pojawiające się w tym kontekście wyzwania związane z zapewnieniem sukcesji w firmie rodzinnej – stwierdził Jakub Marcinkowski.
Ireneusz Walencik