Kancelaria Taylor Wessing doradzała niemieckiej firmie GEA Process Engineering przy sprzedaży linii technologicznej Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol z Grajewa.
Mlekpol nabył od firmy GEA Process Engineering jedną z największych i najnowocześniejszych, nie tylko w Polsce, ale także w Europie Środkowej i Wschodniej, linię do suszenia produktów mlecznych. Realizacja tego projektu potrwa do 2019 r.
Mleko w proszku to przetwór mleczny uzyskiwany przez odparowanie z pełnego, znormalizowanego lub chudego (odtłuszczonego) mleka krowiego prawie całej wody (pozostałość wody w proszku mlecznym to ok. 2 proc.). Technologia produkcji mleka w proszku została opracowana w 1855 r..
Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol powstała na początku lat osiemdziesiątych XX w. w Grajewie. Dziś zatrudnia ponad 2,3 tys. osób i jest liderem mleczarstwa w Polsce. Skupuje i przerabia 14 proc. mleka w kraju. Najbardziej znane marki tej firmy to Łaciate, Milko i Mazurski Smak. Spółdzielnię tworzy 12 zakładów (w Grajewie, Kolnie, Mrągowie, Sejnach, Zambrowie, Augustowie, Bydgoszczy, Sokółce, Dąbrowie Białostockiej, Radomiu, Zwoleniu i Gorzowie Wielkopolskim) oraz 13,5 tys. dostawców – producentów mleka.
Niemieckiemu potentatowi w produkcji urządzeń wykorzystywanych w przetwórstwie żywnosci doradzało przy transakcji warszawskie biuro kancelarii Taylor Wessing – kierowany przez partnera Przemysława Walaska zespół prawników: Paulina Cieślak, Marcin Przybysz, Katarzyna Kochanowska oraz Wiktor Łoś.
Dla Mlekpolu pracowali przy zakupie wewnętrzni prawnicy spółdzielni.
Ireneusz Walencik