Dwie kancelarie w amerykańskim przejęciu polskich kurczaków

364

Jak ustalił „Rynek Prawniczy”, kancelaria Sołtysiński Kawecki & Szlęzak doradzała amerykańskiej firmie Cargill przy zakupie frimy Konspol od rodziny Pazganów, której doradzała kancelaria White & Case.

Założyciel Konspolu Kazimierz Pazgan oraz jego dzieci Konrad i Magdalena, którzy od kilku lat kierują firmą, podpisali 13 września 2018 r. porozumienie w sprawie jej sprzedaży z amerykańską firmą Cargill. Kupujący przejmie spółki działające w Grupie Konspol – pięć farm hodowli brojlerów, ubojnię, dwie przetwórnie mięsa w Nowym Sączu i Słupcy oraz zakład produkcji pasz. Porozumienie zobowiązuje obydwie strony do dokonania finalnej transakcji po uzyskaniu zgody urzędu antymonopolowego.

Grupa Konspol to największa polska firma w branży drobiarskiej. Zatrudnia w Polsce ponad 1,7 tys. pracowników. Z komunikatu prasowego wynika, że „właściciele Konspolu zdecydowali o pozyskaniu zewnętrznego inwestora, aby zapewnić firmie dalszy dynamiczny rozwój w obliczu postępującej konsolidacji rynku”. Polska firma twierdzi, że jej nabywca „będzie w pełnym zakresie kontynuował działalność Grupy Konspol, zapewniając ciągłość funkcjonowania firmy i jej marek”.

Kazimierz Pazgan założył Konspol w 1982 r. w rodzinnym Nowym Sączu  rozpoczynając hodowlę drobiu. Dziś Grupa Konspol, która jest własnością rodziny Pazganów, to holding spółek. Firma zaopatruje m.in. w drobiowe burgery jadłodajnie McDonald’s Polska i KFC, bufety w sklepach Ikea, sieci sklepów Biedronka i Tesco.

Amerykański koncern rodzinny Cargill, z liczącą 153 lata historią, zatrudnia dziś 155 tys. pracowników w 70 krajach świata. Jest nie tylko światowym liderem w produkcji żywności, w tym mięsa drobiowego, ale oferuje także usługi finansowe, zajmuje się też wytwarzaniem pasz, syropów glukozowych, wyrobów stalowych, powłok chemicznych, nawozów azotowych. W Polsce jest właścicielem 29 zakładów, m.in. 19 fabryk pasz, w których zatrudnia ponad 1,7 tys. osób. Przejęcie Konspolu zwiększy moce produkcyjne Cargilla i poszerzy dostęp do  klientów w Polsce.

– Firma Konspol stawia na wysoką jakość produktów oraz innowacyjność – wartości, które są ważne także dla firmy Cargill. Po połączeniu będziemy mogli lepiej spełniać oczekiwania naszych klientów dzięki bardziej zróżnicowanej ofercie produktów. Konspol to silna i uznana marka drobiarska, a jej produkty wybierane są przez firmy gastronomiczne z całej Polski – oświadczył  Chris Langholz, prezydent Cargill Global Poultry.

– Cargill to firma o ogromnym dorobku i globalnym zasięgu. Jednocześnie pozostaje firmą prywatną, znajdującą się w rękach rodziny. W trakcie negocjacji miałem okazję przekonać się, że podzielamy wiele wartości. Mam pewność, że to najlepsza gwarancja przyszłości Konspolu, który, wraz z rodziną, rozwijam od ponad 40 lat – skomentował Kazimierz Pazgan.

Firmie Cargill doradza przy transakcji kancelaria Sołtysiński Kawecki & Szlęzak, która poinformowała na swojej stronie internetowej, że jej obsługa obejmowała negocjacje z właścicielami, przygotowanie dokumentacji transakcyjnej, proces due diligence i kwestie regulacyjne, w tym w przygotowanie zgłoszenia koncentracji do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Doradztwo świadczył zespół prawników transakcyjnych kierowany przez Łukasza Beraka, partnera w dziale fuzji i przejęć we współpracy ze starszym partnerem Krzysztofem Pawliszem. Byli w nim senior associate Andrzej Motyka, associates Michał Dawidowicz, Jan Pierzgalski, senior counsel Borys Sawicki, senior associates Dominika Konarska, Tomasz Duchniak. W kwestiach antymonopolowych doradzali Krzysztof Kanton, partner odpowiedzialny za praktykę prawa konkurencji, senior counsel Jarosław Łukawski, associate Szymon Murek.

Właścicielom Konspolu doradzała kancelaria White & Case, która poinformowała „Rynek Prawniczy”, że obsługę transakcji wykonywali: partnerzy lokalni Aneta Hajska,Marek Sawicki, partner Marcin Studniarekassociate Klaudia Malczewska.

Ireneusz Walencik

i.walencik@rynekprawniczy.pl