Sołtysiński Kawecki & Szlęzak i Ostrowski i Wspólnicy w transakcji mięsnej

480
(www.gzella.pl)

Kancelaria Sołtysiński Kawecki & Szlęzak doradzała firmie przetwórstwa mięsnego Sokołów w transakcji przejęcia spółek tworzących Grupę Mięsną Gzella, której założycielowi i głównemu udziałowcowi Mirosławowi Gzelli doradzała toruńska kancelaria Ostrowski i Wspólnicy.

Grupa Sokołów, należąca do duńskiego potentata w branży przetwórstwa mięsa wieprzowego i wołowego Danish Crown przejmuje spółki należące do Grupy Mięsnej Gzella, producenta wędlin z Borów Tucholskich. Konsolidacja ma umocnić pozycję połączonych firm oraz ich marek na rynkach krajowym i międzynarodowym. Finalizacja transakcji wymaga zgody prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Do UOKiK wpłynął 12 lutego 2018 r. wniosek w sprawie przejęcia przez Sokołów S.A. kontroli nad czterema spółkami – Gzella Osie, Gzella Poland, Gzella Net i Gzella Logistic, które prowadzą działalność w dziedzinach produkcji i sprzedaży świeżego mięsa i wyrobów mięsnych, najmu nieruchomości i zarządzania prawami własności intelektualnej, transportu i logistyki.

Firma Gzella, producent mięsa i wędlin, działa od 1985 r., kiedy Mirosław Gzella otworzył swój pierwszy zakład rzeźnickowędliniarski w miejscowości Osie w Borach Tucholskich. Tam dzisiaj znajduje się główny zakład firmy, który może przetwarzać miesięcznie ponad 6 tys. ton mięsa. Firma dysponuje własnym zapleczem logistycznym oraz siecią sklepów działających pod marką Delikatesy Mięsne Gzella (największą tego typu w Polsce), głównie w północnej i centralnej części kraju.

Firma Sokołów z siedzibą w Sokołowie Podlaskim to lider branży mięsnej w Polsce. Jej historia sięga 1899 r. Dzisiaj firma należy do specjalizującej się m.in. w uboju trzody chlewnej i bydła grupy Danish Crown, która jest największym eksporterem mięsa na świecie i największą firmą przetwórstwa mięsnego w Europie. Sokołów produkuje i sprzedaje świeże czerwone mięso oraz wędliny.

– Dzięki powiększeniu potencjału Sokołowa o Grupę Gzella nasze produkty wzbogacą ofertę dostępną w kanałach dystrybucji Gzelli, a jej produkty trafią do szerokiej sieci dystrybucji Sokołowa, na którą składa się 39 centrów i 51 własnych sklepów – oświadczył Bogusław Miszczuk, prezes Sokołowa.

– Sokołów to inwestor branżowy dysponujący ogromnym doświadczeniem i najbardziej zaawansowanym know-how w branży. Dzięki pozyskaniu tak solidnego partnera jestem spokojny o to, że pracownicy będą mieli stabilne i atrakcyjne warunki pracy, a gmina Osie, która rozwijała się z nami przez 33 lata, dalej będzie wspierana w działaniach na rzecz poprawy standardów życia naszych mieszkańców – stwierdził Mirosław Gzella, założyciel i główny udziałowiec Grupy Mięsnej Gzella.

Kancelaria Sołtysiński Kawecki & Szlęzak doradzała firmie Sokołów we wszystkich elementach transakcji: negocjacjach z współwłaścicielami Gzelli, przygotowaniu dokumentacji transakcyjnej, procesie due diligence, kwestiach podatkowych oraz regulacyjnych, w tym przy przygotowaniu zgłoszenia koncentracji do UOKiK.

Obsługę wykonywał zespół prawników kierowany przez partnera Krzysztofa Pawlisza, w którym byli senior associates Andrzej Motyka, Agnieszka Skowronek, associate Jan Pierzgalski i junior associate Anna Bartosiewicz. Za obsługę podatkową odpowiadali partner Piotr Andrzejak i senior associate Szymon Czerwiński. W kwestiach antymonopolowych doradzali partner Krzysztof Kanton, senior counsel Jarosław Łukawski i junior associate Szymon Murek z działu prawa konkurencji.

Mirosławowi Gzelli oraz Grupie Gzella doradzała w transakcji kancelaria Ostrowski i Wspólnicy z Torunia – obsługę koordynował Piotr Bieniek, szef działu prawa korporacyjnego i M&A.

Ireneusz Walencik

i.walencik@rynekprawniczy.pl